Lappeenrannan uusi oikeustalo

ECHA HSL järjestelmäväliseinät

Uuteen oikeustaloon modernit ja valoisat työtilat

 

Lappeenrannassa otettiin viime vuonna käyttöön uusi oikeustalo. Bruttoalaltaan 2450 neliön uudisrakennus tarjoaa modernit ja käytännölliset tilat käräjäoikeuden ja syyttäjänviraston käyttöön. Rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta löytyvät sähköisen oikeudenkäynnin tarpeiden mukaisesti varustellut istuntosalit, monitoimisali, valmistelu­salit, neuvottelu- ja asiakaspalvelutiloja sekä video­kuulemistiloja. Ylemmissä kerroksissa on nykyaikaiset toimistotilat- ja koulutustilat käräjäoikeuden ja syyttäjänviraston henkilöstölle. Rakentamisen ykköstavoitteita olivat toimi­tilojen turvallisuus, terveellisyys, hyvä toiminnallisuus, tilatehokkuus ja tilojen käyttöasteen parantaminen.

Muuntojoustavuutta ja äänenhallintaa

Toimistokerroksissa on sovellettu monitila­toimiston periaatetta. Yksilötyöskentelyyn, neuvotteluihin ja koulutuksiin tarkoitetut tilat toteutettiin HSL Groupin Suomessa valmistetuilla muuntojoustavilla järjestelmäväliseinillä. Näin tilojen seinäjakoa voidaan tulevien tarpeiden mukaan muuttaa nopeasti ja ratkaisu on ekologinen, sillä samoja rakenteita voidaan hyödyntää yhä uudelleen.

Rakennuksen käyttötarkoituksen johdosta tilojen äänenhallinta on keskeisessä roolissa, joten väliseinät toteutettiin tehokkaasti ääntä eristävinä rakenteina, jotka takaavat sekä työrauhan että keskustelujen yksityisyyden. Toimistokerrosten korkeista ikkunoista tuleva luonnonvalo haluttiin hyödyntää tehokkaasti, joten järjestelmäväliseiniksi valittiin tehokkaasti ääntä eristävät alumiinilasi- ja puulasiseinät. Valtaosa käytävälle antavista seinärakenteista onkin lasia, ja valo kulkee upeasti koko tilan läpi.

Alumiinilasiseinien puitteet sävytettiin asiakkaan toivomaan vaaleaan sävyyn ja oviksi asennettiin suuren kulkuaukon mahdollistavat leveät liukulasiovet. Puulasiseinien karmit on pinnoitettiin asiakkaan suunnitelman mukaisesti tammiviilulla ja ne sopivat tyylikkäästi yhteen tammipintaisten kääntö-ovien kanssa. Korkeissa tiloissa myös ovien yläpuolelle on sijoitettu valoa lisäävät lasielementit.

Muuntojoustavien järjestelmäväliseinien ansiosta tilojen muuntelu on tulevaisuuden tarpeiden mukaan helppoa. HSL Groupin ammattilaiset toteuttavat seinien ylläpito- ja muutostyöt kohteen koko elinkaaren ajan.