Pikku Finlandia

Pikku Finlandia HSL Group puulasiseinat

Finlandia-talon peruskorjauksen ajaksi Helsingin Töölönlahdelle on rakennettu puurakenteinen väistötila Pikku-Finlandia. Rakennus on suomalaisen puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja se toimii puurakentamisen suunnannäyttäjänä. Pikku-Finlandia on toteutettu Helsingin kaupungin, Finlandia-talon, Aalto-yliopiston sekä FM-Hausin yhteisprojektina.

Puusta valmistetut uudelleen käytettävät rakenteet

Pikku-Finlandia edustaa kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista rakentamista, sillä se on rakennettu siirrettävistä ja uudelleen käytettävistä puumoduuleista. Moduulirakentamisella on ollut myös merkittävä vaikutus rakentamisnopeuteen. Pikku-Finlandia palvelee nykyisessä käytössä ainakin kolme vuotta jonka jälkeen rakennus voidaan siirtää uuteen paikkaan ja muuntaa esimerkiksi päiväkoti- tai koulurakennukseksi.

Rakennuksen sisäseinärakenteisiin sovellettiin samaa filosofiaa kuin itse rakennukseen; ensiluokkaisia puurakenteita jotka ovat tarpeen mukaan muunneltavia ja uudelleen käytettäviä. Pikku Finlandian tilaratkaisuissa hyödynnettiin ensiluokkaisista materiaaleista rakennettuja HSL Groupin puulasiseiniä suurilla lasiaukoilla ja mäntypintaisilla karmeilla varustettuna. Seinien yhteyteen toimitettiin mäntyviilutetut lasipariovet, ovien yläpuoliset elementit sekä ovien sähköpielet.

Lopputuloksena syntyi tyylikkäästi ympäröiviin rakenteisiin yhteensopivat ja kauniisti puurakentamista korostavat seinäratkaisut joilla Pikku-Finlandian sisätilat jaettiin sopivan kokoisiin lohkoihin. Seinärakenteen hyvä ääneneristävyys (Rw42dB) takaa sen että kussakin tilassa voidaan järjestää tilaisuuksia omassa rauhassa. Seinien ja ovien suuret lasipinnat tuovat tilaan modernia ilmettä, valoa ja avaruuden tunnetta. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa sisäseinärakenteet ovat helposti muunneltavissa tai siirrettävissä tarpeen mukaan.

HSL Groupin ammattiasentajat vastaavat kohteen puulasiseinien ja puulasiovien ylläpidosta sekä muutostöistä, asiakkaan niin halutessa, rakennuksen koko elinkaaren ajan.

Kuvat: Mika Pollari, Kimmo Räisänen