Separaattoritehdas Helsinki

Separaattoritehdas
Helsingin Haapaniemenkatu 5:ssä sijaitseva, alun perin Wärtsilän separaattoritehtaaksi rakennettu 7350 neliömetrin talo muutettiin toimisto- ja pääkonttorikäyttöön jo 1980-luvun alussa. Nykyisin se on Sörnäisten rantatien varrella aikoinaan sijainneen suuren tehdaskorttelin ainoa säilytetty rakennus. Suojellun rakennuksen tunnistettavin erityispiirre on Sörnäisten rantatien päädyssä sijaitseva komea holvikaarellinen porttikäytävä, joka on mahdollistanut junavaunun pysäköinnin rakennuksen sisään.

Tämä historiallinen rakennus sai uuden elämän, kun se saneerattiin vuorovaikutusta tukevaksi, yhteisölliseksi monitoimitilaksi, ja siitä kuoriutui uusi luovan alan keidas. Talon saneeraus on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä nykyisten käyttäjien kanssa. Tilojen muunneltavuus erilaisiin työtapoihin ja työkulttuurin muuttuminen olivat lähtökohtana tilojen suunnittelulle.

HSL järjestelmäväliseinät tilojen uudistuksessa

Modernisoinnissa huomioitiin historiallisen talon henki ja ajan patinaa jätettiin tarkoituksella näkyviin. Historialliset raamit saivat sisälleen modernia tekniikkaa ja hienosti vanhan kanssa yhteensopivia nykyaikaisia rakenteita. Erillisten työhuoneiden ja koulutus- sekä kokoustilojen väliseinät toteutettiin HSL Groupin järjestelmäväliseinillä ja niihin liitetyillä ovien sähköpielillä sekä ovilla.

Väliseinät ovat pääosin lasia jolla mahdollistettiin luonnonvalolle esteetön kulku tilojen läpi sekä korostettiin tilojen yhteisöllisyyttä. Kohteessa käytettiin alumiini- ja puulasiseiniä, joilla toteutettiin näyttäviä ja visuaalisesti yhteensopivia tilakokonaisuuksia. Erillistilojen ovien yhteyteen toteutettiin valkolakatut kuusiviilutetut umpiosat, joihin on sijoitettu käytävälle päin loistavat valaisimet. Oviksi valittiin puuovet yhteensopivalla kuusiviilupinnalla.

Yli 100-vuotias teollisuustila muuntui saneerauksessa moderniksi monitilatoimistoksi, ja moduulirakenteisten järjestelmäväliseinien ansiosta tiloja on helppo muunnella tulevaisuuden tarpeiden mukaan. Tilojen uudet vuokralaiset saivat tilat käyttöön kesällä 2019.